תסביב אשך הוא מצב חירום רפואי במסגרתו האשך מסתובב סביב עצמו ומביא לסגירת מעבר הדם לאשכים. במידה והחולה מקבל טיפול מיידי האירוע לרוב נגמר בלא כלום. עם זאת, במקרים רבים הטיפול הרפואי מתעכב וכך יכול להיגרם לחולה נזק בלתי הפיך, אשר עלול להגיע אף לאובדן אשך.
1 מ – 4,000 בנים מתחת לגיל 25 סובל כל שנה מתסביב אשך. מדובר באירוע רפואי חמור המחייב ביצוע ניתוח חירום תוך מספר שעות לכל היותר. למרבה הצער, במקרים רבים ההגעה לבית החולים מתעכבת, ואף כאשר החולה מגיע לבית החולים לעיתים הרופאים אינם מאבחנים את התסביב בזמן. איחור באבחון תסביב אשך עקב רשלנות רפואית מביא עימו לרוב פיצוי בסך של מאות אלפי ש"ח.
מהו תסביב אשך?
תסביב אשך ("Testicular torsion") מתרחש כתוצאה מסיבוב פתאומי של האשך סביב עצמו, ככל הנראה עקב חבלה, תנועה פתאומית, צמיחה מהירה של האשכים או פעילות פיזית. תסביב אשך יכול להתרחש בכל גיל, אולם מתרחש בעיקר בגיל ההתבגרות.
הסימפטומים של התסביב יכולים לכלול כאב עז באזור הבטן, המקרין לאזור המפשעה, בחילות, הקאות, אשך שממוקם במקום גבוה מהרגיל ונפיחות באזור האשכים.
התסביב מביא לעצירת אספקת הדם לאשך ויכול לגרום להיווצרות של בצקת ונמק של האשך. בהמשך לכך קיימת חשיבות רבה בביצוע בהקדם האפשרי של ניתוח פשוט להחזרה של האשך וקיבועו. יודגש, כי עיכוב בטיפול מעבר ל- 6 שעות עלול להביא לפגיעה באשך ואף לכריתתו. לרוב, כריתת האשך אינה גורמת לפגיעה בפריון או בתפקוד המיני, אולם עלולה לגרום לנכות נפשית בדמות פגיעה בביטחון העצמי ויצירת מבוכה בעת קיום יחסים אינטימיים.
עיכוב בטיפול
בהתאם לנתוני בית החולים "שניידר", בין השנים 2018 ל- 2021 נאלצו רופאי בית החולים לבצע 26 כריתות אשך בשל עיכוב בטיפול בתסביב.
לעיכוב בטיפול ישנן לרוב מספר סיבות ובכללן בושה של ילדים לדווח על המצב להורים ואי הבנה של ההורים ביחס לדחיפות המצב (בהתאם לסקר, יותר מ- 90% מההורים לא מכירים את תופעת תסביב האשך).
סיבה עיקרית נוספת לעיכוב בטיפול נעוצה ברופאים. כאב בטן הוא תלונה שכיחה וישנן לא מעט מחלות אשר יכולות להסביר חלק ניכר מהסימפטומים האופייניים לתסביב. כמו כן, לעיתים הכאב שוכח עד ההגעה למיון. בהמשך לכך, ישנם מקרים בהם הרופאים אינם מזהים בזמן את קיום התסביב או עורכים אבחון שגוי. כך, הטיפול מתעכב ומוביל לעיתים לנזק חסר תקנה.
גובה הפיצוי
בהתאם לפסיקה, כל רופא אליו מגיע חולה (בעיקר במידה ומדובר בנער) עם תלונה על כאבים באזור המפשעה, גם אם לא מדובר בכאבים עזים, חייב לשולחו לביצוע הבדיקות הראשוניות הנדרשות לזיהוי תסביב – אולטרה-סאונד, דופלר ובדיקה ידנית וקלינית של האשכים. אי ביצוע הבדיקות הנדרשות או אבחון שגוי, עשוי להוות רשלנות רפואית המזכה, במקרה של אובדן האשך, בפיצויים משמעותיים. נביא מספר דוגמאות.
החייל איבד אשך עקב איחור באבחון ויפוצה בסך של 223,000 ש"ח
חייל בשירות חובה, בן 19, חש כאבים באשכיו בהיותו בחופשה. הוא פנה לבית החולים בנהריה, סמוך למקום מגוריו, ושם אובחן כי יש לו דלקת באשך הימני. האבחנה השגויה ניתנה, בין היתר, בשל כך שבעת ההגעה למיון הכאב שכח. ניתנה לו הוראה ליטול כדורים ולנוח במשך 3 ימים. בסופו של דבר, ורק לאחר 5 ימים נוספים, נערכה לו בדיקת אולטרה-סאונד והוא אובחן כסובל מתסביב אשך. למרבה הצער בינתיים האשך נמק ואבד.
בית המשפט קבע [ת"א (מחוזי ירושלים) 1335/98], כי היתה התרשלות באי אבחון תסביב האשך מייד עם הגעת החייל לבית החולים ואי ביצוע בדיקות אולטרה-סאונד ודופלר, המהוות את הסטנדרט המינימלי. זאת גם אם הכאב של החייל חלף בינתיים.
לעניין קביעת גובה הפיצוי ציין בית המשפט, כי במקרה הנדון אובדן האשך לא פגע בפוריות החייל או הגביל אותו בכל פעילות גופנית או בפעילותו המינית. עם זאת נקבע, כי "…אדם שיש לו אשך אחד פגוע יותר מאשר בני האדם הרגילים שלהם יש שני אשכים".
בסופו של דבר פסק בית המשפט פיצוי בסך כולל של 223,100 ₪, כמו גם 53,100 ₪ הוצאות.
בית החולים יפצה ב-300,000 ש"ח בעקבות טעות באבחון תסביב אשך
צעיר כבן 30 הגיע לבית חולים מאיר בתלונות על כאבים בבטן והקאות. מכיוון שהצוות הרפואי סבר שמדובר באבנים בדרכי השתן, הצעיר לא נשלח לבדיקות הנדרשות. עד שהתגלה דבר התסביב היה כבר מאוחר מדי, והוא נאלץ לעבור ניתוח לכריתת אשך.
בית המשפט [ת"א (שלום ת"א) 45795-4] קיבל את התביעה כנגד בית חולים מאיר בציינו, כי למרות שההנחה של הרופאים כי מדובר באבנים בדרכי השתן היתה סבירה, עדיין היתה מוטלת עליהם החובה לשלוח את הצעיר לבדיקת אולטרה-סאונד ולבצע בדיקות בסיסיות נוספות.
גובה הפיצוי הועמד על סך של 300,000 ₪, כמו גם 60,000 ₪ הוצאות.
דחיית תביעה: פנייה מאוחרת לבית החולים מעבר ל-48 שעות מהכאב
אדם כבן 40, הגיע לבית החולים וולפסון והתלונן על כאב בבטן תחתונה ובאשך שמאל. הוא אושפז עם טיפול אנטיביוטי, אולם רק 3 ימים לאחר מכן נשלח לביצוע בדיקת דופלר שהעלתה כי הוא סובל מתסביב אשך. הוא הובהל לחדר ניתוח והאשך, שבינתיים נמק, נכרת.
בית המשפט [ת"א (מחוזי ירושלים) 41666-12-13] דחה את התביעה הנזיקית שהגיש נגד בית החולים. נקבע, כי האדם פנה לבית החולים מאוחר מדי – יותר מ – 48 שעות לאחר תחילת הכאבים, כאשר לא ניתן היה כבר להציל את האשך.
מומלץ לפנות לעורך דין
תסביב אשך הינו מצב רפואי המצריך קבלה של טיפול רפואי מתאים בתוך מספר שעות. אי קבלת טיפול רפואי הולם בתוך זמן קצר יכולה להוביל לנזק בלתי הפיך, אשר עלול להגיע אף לאובדן אשך. איחור באבחון תסביב אשך עקב רשלנות רפואית מביא עימו לרוב פיצוי בסך של מאות אלפי ש"ח.
ואולם יודגש, כי תסביב אשך עצמו, גם אם הוביל בסופו של דבר לכריתת אשך, אינו מביא בהכרח לתשלום פיצויים. על כן, במקרה ואתם או מישהו ממשפחתכם סבל מתסביב אשך ונגרמו לו נזקים, מומלץ מאוד לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. עורך הדין בעל ניסיון יבדוק האם הנזקים נגרמו כתוצאה מרשלנות רפואית ובמקרה הצורך יוכל לסייע בקבלת פיצויים הולמים אשר עשויים להסתכם בסכומים ניכרים.
שתפו ברשתות חברתיות
מאמרים נוספים בנושא
בדיקת גסטרוסקופיה
עו"ד רן שפירא,
18.06.2017
בדיקות פולשניות, בדומה לבדיקת גסטרוסקופיה, עשויות במקרים מתאימים, בהם נגרם נזק ...קרא עוד
לידה מכשירנית
עו"ד רן שפירא,
07.08.2016
כעשרים וחמישה אחוזים מהלידות, על פי נתונים המתפרסמים בתקשורת, מסתיימים בלידות ...קרא עוד
שאלות נפוצות
עו"ד רן שפירא,
11.09.2016
כל המידע על תביעות רשלנות רפואית - מענה אודות שאלות נפוצות של גולשים ולקוחות ...קרא עוד
תביעות עקב ניתוח למתיחת בטן
עו"ד רן שפירא,
19.06.2016
ניתוחים כירורגיים למתיחת הבטן, כמו גם שאיבת שומן, הינם על פי רוב ניתוחים לא ...קרא עוד
תגובות (0)