רשלנות רפואית בבדיקת ביופסיה או הימנעות מביצועה - כל הזכויות | LawTip

בבדיקת ביופסיה נלקחת דגימה מרקמה או איבר בגוף, באמצעות מחט או ניתוח, לצורך איתור מחלות. הימנעות מביצוע הבדיקה או כשלים בביצועה עלולים לגרום נזק למטופל. כל המידע אודות זכויות מטופל במקרה של כשל בביצוע או אי ביצוע הבדיקה, לרבות דוגמאות מפסיקת בתי המשפט.

עו"ד רן שפירא
חזרה >

‏‏בדיקת ביופסיה

בדיקת ביופסיה מאפשרת לאתר מחלות שונות אצל מטופלים באמצעות נטילת דגימה מתא, מרקמה או מאיבר כלשהו בגוף המטופל. הדגימה נבחנת במיקרוסקופ ובאמצעים נוספים, אם נדרשים כאלה, לצורך ניתוח ההרכב שלה וזיהוי ממצאים פתולוגיים בדגימה. שיטת ביצוע הביופסיה תלויה בנסיבות המקרה. לעיתים הביופסיה מתבצעת באמצעות החדרת מחט לרקמה ושאיבת דגימה מתוכה ולעיתים מדובר בהליך של ניתוח, שנעשה תחת הרדמה כללית, במסגרתו חותכים חלק מאיבר מסוים או כורתים איבר שלם לצורך ביופסיה.

ביופסיה היא אחת הדרכים העיקריות כיום לאבחון סרטן, אך היא משמשת גם לאבחון בעיות נוספות, כגון דלקות, מחלות עור ומחלות גנטיות מסוימות. קשה להפריז בחשיבותה של ביופסיה ככלי אבחון של מחלות קשות ומסוכנות ולכן, שיהוי בהפניית מטופל לביופסיה או הימנעות מביצוע ביופסיה, כמו גם ניתוח שגוי של הרכב הדגימה הנלקחת בבדיקה, עלולים להיחשב להתרשלות חמורה. כמו כן, ביצוע רשלני של הבדיקה עצמה עלול להסב נזק רב למטופל ולגרום לו לזיהום ולסיבוכים נוספים.

הטרשת הנפוצה לא אובחנה כי לא בוצעה ביופסיה מתאימה

תביעה שהגיעה עד בית המשפט העליון ממחישה את חשיבותה של בדיקת ביופסיה לצורך אבחון מדויק של מחלות [ע"א 3264/96]. התביעה גוללה את סיפורה של מטופלת שאובחנה בטעות כחולת סרטן עם גידול ממאיר במוח, בעוד שבפועל ולאחר שהמטופלת עברה ניתוח לכריתת שליש מהאונה הרקתית הימנית במוחה וכן הקרנות, הסתבר כי היא אינה לוקה בסרטן אלא בטרשת נפוצה מסוג נדיר "המחקה גידול". אמנם אחרי הניתוח שעברה המטופלת נבדקה דגימה מהרקמה הפגועה במוחה, ונמצא כי היא נגועה בסרטן ממאיר, אך כעבור שנתיים, כאשר נעשתה למטופלת בדיקת ביופסיה נוספת בארה"ב, והרקמה נבדקה בטכניקה אחרת, המבוססת על צביעה בחומרים מיוחדים, התברר כי אין מדובר בגידול סרטני אלא באותה טרשת נפוצה נדירה.

גם בית המשפט המחוזי בחיפה וגם בית המשפט העליון קיבלו את טענת המטופלת, כי הרופא שטיפל בה התרשל הן בכך שלא הביא בחשבון את האפשרות שהמטופלת לוקה בטרשת נפוצה ולא בסרטן והן בכך שלא ביצע לה לפני הניתוח בדיקת ביופסיה הכוללת צביעה, שבאמצעותה ניתן היה לזהות את הטרשת הנפוצה. לחלופין ולכל הפחות, היה צריך לבצע בדיקה באמצעות צבע לרקמה שנלקחה מהמטופלת במהלך הניתוח, קבעו השופטים. בהמשך לכך ולאחר שנקבע כי המטופלת סובלת מנכות צמיתה בשיעור של 35 אחוז כתוצאה מהניתוח וההקרנות שעברה, נפסקו לה פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, בתוספת הצמדה וריבית.

ביופסיה שלא בהסכמה מדעת וכוויות בעקבות כשל בבדיקה

במקרה אחר שנדון בבית המשפט העליון [ע"א 2781/93]‏ עמדה במוקד תלונתה של מטופלת דווקא על כך שכן בוצעה לה בדיקת ביופסיה. המטופלת טענה כי אושפזה לצורך ניתוח ברגלה השמאלית, אך בפועל ומבלי שיידעו אותה על כך מבעוד מועד, בוצעה במהלך הניתוח גם ביופסיה בכתפה הימנית, שהותירה אותה עם נזק בכתף, וזאת כיוון שהתעורר חשש לקיומו של גידול בכתפה. אמנם לפני הניתוח הוחתמה המטופלת גם על טופס הסכמה לביופסיה, אך היה זה לאחר שכבר קיבלה תרופות מטשטשות ומבלי שהוסבר לה על הביופסיה ועל הסיכונים הכרוכים בה, ולכן, נטען בתביעה, אין לראות בחתימה על טופס ההסכמה משום הסכמה מדעת לביצוע הביופסיה.

מצד אחד, גם בית המשפט המחוזי וגם בית המשפט העליון פסקו כי המטופלת אינה זכאית לפיצויים, מאחר שהוכח כי הייתה מסכימה לביצוע הביופסיה גם לו הייתה מקבלת מידע מלא אודות ההליך, ולכן אין קשר סיבתי בין התנהלות הרופאים לבין הנזק שנגרם לה. מצד שני, בניגוד לפסיקת בית המחוזי, קבע בית המשפט העליון, כי רופאיה של המטופלת התרשלו בכך שלא סיפקו לה מידע מלא אודות הביופסיה וסיכוניה ולא קיבלו את הסכמתה מדעת להליך זה.

מקרה נוסף שאירע לאחרונה והגיע לכותרות נוגע אף הוא לנזק שנגרם למטופלת כתוצאה מבדיקת ביופסיה. לפי הפרסומים בתקשורת, מטופלת שהייתה בהיריון מתקדם נכוותה בצורה קשה במהלך בדיקת ביופסיה של מח העצם שעברה בבית החולים, לאחר שהתגלה אצלה גוש גדול באזור החזה. בתביעה שהגישה המטופלת, נטען, כי במהלך הבדיקה, נוצר ניצוץ חשמלי במכשיר מיוחד שמיועד לעצירת דימומים מרקמות, בנוכחות אדי אלכוהול המשמש לחיטוי, וכתוצאה מכך נגרמו לתובעת כוויות קשות בבית החזה, בכתף ובבית השחי. עוד נטען כי בעקבות תאונה זו, נולד בנה מוקדם מן הצפוי ושהה בפגייה ונאסר עליה להניק אותו למשך זמן רב.

לפי התפיסה הרווחת, ביופסיה נחשבת לבדיקה פשוטה יחסית, אך מקרה זה ומקרים נוספים מלמדים כי מדובר בהליך המצריך מקצועיות, מיומנות והקפדה על נהלים, לא פחות מהליכים רפואיים הנחשבים מורכבים יותר. בין אם הביופסיה נעשית באמצעות ניתוח ובין אם בשיטות אחרות, התרשלות בביצוע ההליך, עלולה להסתיים בתוצאות חמורות עבור המטופל, ובמקרים מסוימים, הדבר אף מקים עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

שאלות נפוצות

מהי בדיקת ביופסיה?

ביופסיה היא בדיקה רפואית אשר במהלכה לוקחים דגימה של תא, רקמה או איבר לצורך איתור ואבחון של דלקות או מחלות שונות: מחלות סרטן, מחלות עור או מחלות גנטיות.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הביופסיה מתבצעת באופנים שונים בהתאם לאיבר אותו יש לדגום. ביופסיה יכולה להתבצע באמצעות מחט המוחדרת לרקמה ושאיבה של דגימה, לעומת זאת ביופסיה מאיברים פנימיים יכולה להתבצע בניתוח תחת הרדמה מלאה.

כיצד הבדיקה מפוענחת?

הדגימה מועברת לפתולוג ונבדקת תחת מיקרוסקופ. את תוצאות הבדיקה ואת האבחנה מעביר הפתולוג לרופא המטפל.

מהי רשלנות רפואית בבדיקת ביופסיה?

רשלנות רפואית בבדיקת ביופסיה יכולה לבוא לידי ביטוי באי הפנייתו של המטופל לבדיקת ביופסיה או הפנייתו לביופסיה באיחור, זיהומים וסיבוכים עקב ביצוע לקוי של הביופסיה או פענוח שגוי של תוצאות הביופסיה.

מה נדרש להוכחת רשלנות רפואית בבדיקת ביופסיה?

כדי להוכיח שהתקיימה רשלנות רפואית יש להוכיח כי הרופא או הצוות המטפל פעלו בצורה לקויה, למטופל נגרם נזק, ושישנו קשר סיבתי בין השניים.

מאמרים נוספים בנושא

דלקת קרום המוח
עו"ד רן שפירא,
28.05.2017
דלקת קרום המוח היא מחלה קשה ומסכנת חיים, שמצריכה טיפול רפואי מידי. מקרים של אבחון ...קרא עוד
רשלנות רפואית בהריון ולידה
עו"ד רן שפירא,
23.09.2020
אנו שומעים מעת לעת על נזקים בהריון או בלידה, כאשר לעיתים מדובר בנזקים קשים למדי. ...קרא עוד
כשלים במערכת הרפואה
עו"ד רן שפירא,
22.01.2017
תקלות בציוד טכני, מינון שגוי של תרופות וחוסר מיומנות של הצוות המקצועי: אלה רק חלק ...קרא עוד
רשלנות בייעוץ גנטי
עו"ד רן שפירא,
05.06.2016
תחום הגנטיקה התפתח בצורה מרשימה למדי בשנים האחרונות, ותוך כך גם הצפייה לאבחון ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *