רשלנות רפואית באי מניעת ליסטריה בהיריון | אלמוג-שפירא עו"ד

חיידק הליסטריה יכול להזיק בצורה בלתי רגילה לאישה ההרה ולעובר, ולפיכך אבחון ומתן טיפול מהיר הינם קריטיים ביותר. בפועל, נשים רבות נדבקות בחיידק, כאשר בחלק לא מבוטל מהמקרים מדובר בתוצאה של רשלנות בהריון מצד גורמי הרפואה. עיינו במאמר שערכנו בנושא, ובו התייחסות למקרים וסיפורים מהפסיקה.

עו"ד רן שפירא
חזרה >

ליסטריה בהריון

ליסטריה הוא חיידק אלים אשר מועבר באמצעות מזון ונחשב למסוכן מאד לנשים בהריון. היות שבמהלך ההיריון המערכת החיסונית של האישה נחלשת, נשים הרות נתונות בסיכון גבוה להידבקות בחיידק.

חיידק הליסטריה יכול לעבור מהאישה אל השיליה ובכך לגרום להידבקות העובר. הידבקות שעלולה להביא להפלת עובר, לידה מוקדמת ו/או לידת עובר חולה. במחקר דווחו גם מקרים של פגיעות מאוחרות אצל ילדים שנדבקו בליסטריה במהלך ההיריון.

התופעה בישראל והזווית המשפטית

מדי שנה אנו נחשפים באמצעי התקשורת לסיפורים על נשים שנדבקו בחיידק הליסטריה וכתוצאה מכך הפילו את העובר או הולידו ילד הסובל ממומים קשים. למשל:

  • באוגוסט 2009 פורסם באתר Ynet על תביעה שהוגשה כנגד חברת מזון המייצרת פסטרמות בטענה שליסטריה במוצרי הפסטרמה הביאה למות עובר והפסקת היריון.
  • ביולי 2014 פורסם על תביעה שהוגשה כנגד בית החולים "כרמל" ומשרד הבריאות בטענה שחוסר מודעות לגבי סיכוני הליסטריה גרם להידבקות במחלה במהלך היריון.

מעניין לראות שלמרות המודעות הגבוהה לסיכוני ההיריון בקרב נשים ישראליות, וחרף היותנו אחת המדינות המובילות במערב בבדיקות גנטיות, שיעורי ההידבקות בליסטריה בישראל גבוהים פי 20 ביחס למדינות אחרות. במספרים הדברים בולטים עוד יותר. בעוד שבעולם המערבי נדבקת בליסטריה אישה אחת לכל כ-100,000 לידות, בישראל מדובר על כ-20 נשים ל-100,000 לידות.

רבים מייחסים זאת לרשלנות מצד מערכת הבריאות. כלומר, רשלנות רפואית שבאה לידי ביטוי באי מתן הסברים אודות המותר והאסור בהיריון מבחינת תזונה. דוגמה נוספת לרשלנות רפואית באי מניעת ליסטריה בהיריון יכולה להיות בגין אי-אבחון ליסטריה אצל אישה לאחר הידבקות בחיידק, וכפועל יוצא מכך התממשות אחד מהסיכונים הידועים (הפלה, לידה מוקדמת, מומים).

מה המאפיינים לליסטריה ומה אסור לאכול?

המאפיינים אשר אמורים להדליק "נורה אדומה" לגבי הידבקות בחיידק הליסטריה הם כאבי גב, בחילות, חום, צמרמורות, כאבי שרירים, שלשולים והקאות. על מנת להפחית משמעותית את הסיכונים להידבקות בחיידק נשים בהריון נדרשות להקפיד על תזונה נכונה. למשל, לאכול מזונות שטופים בלבד (עדיף מקולפים), להימנע מאכילת מאכלי ים, להימנע מאכילת מזון נא ואף מזון חצי-נא, לא לאכול סלטים מוכנים, להתרחק ממוצרי בשר מעובדים, לא לצרוך מוצרי חלב לא מפוסטרים ולצמצם למינימום ביקורים במסעדות ובתי קפה.

רשלנות רפואית באי מניעת ליסטריה יכולה להתרחש גם כאשר האישה מגיעה עם תסמינים חשודים וחרף כך המחלה לא מאובחנת. היות שהתסמינים שמאפיינים את ההידבקות בחיידק הליסטריה דומים במידה מסוימת לתסמיני ווירוס השפעת, חשוב מאד שהרופא המטפל יהיה עם היד על הדופק. על פי הוראות משרד הבריאות, במידה שאישה בהריון מציגה תלונות רלבנטיות הרופא המטפל צריך להפנות אותה לבדיקות מתאימות כמו תרבית דם בעקבות חום גבוה ללא הסבר או תרבית דם וצואה במקרה של שלשולים. אי הפניה לבדיקות כאמור, וכתוצאה מכך אי אבחון ליסטריה בהיריון, יכולות בהחלט לבסס עילה לתביעת רשלנות רפואית בהריון.

שאלות נפוצות

מה זה ליסטריה?

מחלה הנגרמת על ידי חיידק עמיד שמתפתח ומתרבה בתנאי קירור ונדבקים בו לרוב מאכילת מזון.

אילו מזונות עלולים להכיל ליסטריה?

ירקות שאינם רחוצים כהלכה, מוצרי חלב שאינם מפוסטרים, גבינות כחולות, דג נא, כריכים מוכנים ועוד.

מהם התסמינים?

מחלת הליסטריה גורמת לזיהום חמור ויכולה להתבטא בחום, הקאות, כאבי גב, חולשה, כאבי ראש ועוד.

מהן הסכנות לעובר?

אם מתרחשת הדבקה תוך רחמית של חיידק הליסטריה, הדבר עלול לגרום למומים בעובר או להפלתו. מחקרים מראים ש- 20-30% מהנשים ההרות אשר נדבקו בחיידק הליסטריה ופיתחו מחלה זיהומית עברו הפלה.

מתי מתרחשת רשלנות רפואית בזיהוי ליסטריה?

רשלנות רפואית בהקשר של ליסטריה יכולה להתרחש אם לא ניתנו לאישה ההרה הנחיות תזונתיות מתאימות וזו נדבקה בליסטריה ונגרם לה או לעובר נזק. לחלופין, רשלנות רפואית יכולה להתרחש כאשר הצוות הרפואי לא אבחן וטיפל באישה ההרה חולה בליסטריה למרות שהתלוננה על תסמינים חשודים, וכתוצאה מכך נגרם נזק ליילוד.

מאמרים נוספים בנושא

דוגמאות
עו"ד רן שפירא,
08.01.2017
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בכמות התביעות המוגשות כנגד רופאים ומוסדות ...קרא עוד
שיתוק מוחין
עו"ד רן שפירא,
11.05.2016
שיתוק מוחין עשוי להתרחש בעקבות כשלים בלידה אשר מקורם ברשלנות הצוות המיילד. מיותר ...קרא עוד
עברה ניתוח להגדלת החזה ונותרה עם נזקים קשים
עו"ד רן שפירא,
20.12.2015
ניתוחי הגדלת חזה, כמו כל הליך כירורגי, טומנים בחובם סיכונים, כמו למשל האפשרות כי ...קרא עוד
מכוני אסתטיקה ולייזר
עו"ד רן שפירא,
24.05.2016
בתי המשפט קבעו לא אחת - על הרופאים והמטפלים במסגרת טיפולי יופי ואסתטיקה מוטלת חובת ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *